Zdrowe desery zamrażane? Z jakiej przyczyny nie?

Moda na bycie fit uzyskała apogeum do tego stopnia, że już nie należy odmawiać sobie chwili przyjemności i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego niż zrobienie sobie dorodnego deseru, który będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednak również cudownie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach i forach internetowych aż roi się od recept na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy dojście do soczystych oraz świeżych owoców jest nieograniczony. Dużą popularnością radują się zdrowe desery mrożone, jakie będą akcesoryjnym orzeźwieniem w duszne dni.

Kulki lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim i odpowiednim również dla najmłodszych deserem zamrażanym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany wypada zmiksować z właściwą porcją porządnej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które można zjeść z akcesoryjną dawką malin bądź jakimś interesującym sosem owocowym. To doborowa alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba tylko pamiętać, że taki deser nie jest dla osób uczulonych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą rewelacją witaminową jest sorbet owocowy. Wolno taki sorbet zrobić z jednego typu owoców lub z mieszanki. Pobocznym plusem jest również to, że na sorbet nie trzeba długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie prawidłowiej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za oryginalnymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub też lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z kapką miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zadowolić się zmrożonymi owocami, jakie są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które nadzwyczaj łatwo pogryźć. Mrożone desery można robić też z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je najzwyczajniej w świecie włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu