Świetna włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród licznych wariantów, jakie daje europejska sztuka kulinarna na wyjątkową uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to kalejdoskop smaków, połączeń i spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie dania
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie da się dodać do makaronu. zajrzyj Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie mogą się przejeść.
Kolejnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to margharita z serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, tortellini, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy panettone. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- ricotty, mozarelli i pecorino.
Zobacz film