Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich posiłków.
Wino słowackie
Jakie wino pasuje do past?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara zasada powiada, że do ryb najprzyzwoiciej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.