przepis na dobra włoska pizzę

Smakowity, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, chodzi o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie jedynie to naturalnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, jednak równocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy lub ewentualnie innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Naturalnie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus artykuły sero podobne

risotto z mozzarellą  

Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu pospolici ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak de facto ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana oraz legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozarella

Skąd w związku z tym wziąć nowatorski, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach produkty seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie ogłosić jedno – faktycznie należałoby dopłacić oraz upajać się pysznym smakiem.