Każda kuchnia znamionuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są niezwykle doceniane na całym globie), schabowym, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za lokalne, przede wszystkim z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to wyłącznie jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki najróżniejszych potraw, specyficznych dla przeróżnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się jednakże po raz kolejny na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary oraz składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w zasadzie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film